2017. június 1., csütörtök

Fecskebarát iskola

Fecskebarát iskola lettünk és az ezt tanúsító táblát is kirakhattuk a bejárathoz! 

Fecskebarát iskola
Az elismerést tulajdonképpen iskolánk tanulói érdemelték ki azzal, hogy részt vettek egy országos fecskefelmérésben. Az akciót a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány hirdette meg kifejezetten iskolásoknak. A lakóházakon, melléképületeken fellelt tavalyi fészkeket azonosították be a gyerekek, így járulva hozzá a fecskék számának megismeréséhez. 
Az adatgyűjtésben részt vevő gyerekek egy csoportja háttérben a táblával
Az emléklap

A táblával és az emléklappal, valamint jutalomkönyvvel együtt kapott az iskolánk négy darab műfészket is. Ezzel együtt pedig feladatot is, hiszen az ilyen madárvédelmi eszközökkel kapcsolatban még kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ezért a négy műfészket két falrészre elosztva helyeztük ki, úgy, hogy mindegyik falon az egyiket sárral bekenve helyeztük fel, a másikat pedig piros maradt. Feladatunk lesz majd figyelemmel kísérni, hogy elfoglalják-e a fecskék a számukra kihelyezett "lakosztályt" és vajon melyiket részesítik inkább előnyben. A fészkek felhelyezésében ezútal köszönjük iskolánk gondnokának, Mészáros Gyulának (Gyula bácsinak) a segítségét. 
Na de miért kell egyáltalán műfészek, miért ne építsenek a madarak maguk a hagyományos módon? A fecskék számára ugyanis sokszor gondot jelent az építéshez szükséges sárgyűjtő helyek hiánya. (Egy fészekhez akár több ezernyi kis sárgombócot kell összehordaniuk a szorgos fecskéknek.) A csapadékhiányos időszak, a forróság bizony nem segíti őket. A szigetelt épületek falán pedig nehezebben is tapad meg az összegyűjtött sár. A műfészkek készen biztosítják számukra a lakóhelyet, már csak annak "kidekorálásához" szükséges sarat kell megtalálniuk.
Fészekanyagot gyűjtő molnárfecske

De a madarász sulis gyerekekkel még ebben is tudunk segíteni. Sárgyűjtő helyet építettünk a fecskék számára. A művelet nem túl bonyolult: Először is fel kell ásni egy nem túl nagy területet, ahol sár készítésére alkalmas talaj van, (Nem sárga homok:-)


A kiásott teknő alakú gödör alját érdemes egy nejlonzsákkal kibélelni, hogy ne tudjon gyorsan elszivárogni a víz:

Aztán feltölteni földdel a mélyedést:

A belocsolt földből ekkor oldottuk meg a műfészkek "besarazását" is. 
Ezt természetesen kedvelt feladat volt:-)



Végül egy újabb alapos locsolással tökéletes sárgyűjtő helyet készítettünk:


Most más csak az a feladat, hogy rendszeresen meglocsoljuk a kiszáradó sárkupacot. Ez sem okoz gondot, a madáritatóhoz úgyis vinnünk kell vizet. (A madarak itatása nagyon fontos a nyárias melegben!)

A kihelyezett fecskefészkek így festenek. (A kép bal oldalán lévő a "natúr" cserépfészek, a jobb oldali a sárral borított.)

A másik falon pedig fordítva:

A gyerekekkel együtt izgatottan várjuk, hogy lesz e lakójuk a nyáron! 

Egyébként szándékosan olyan helyre raktuk a fészkeket, ahol a lehulló ürülék nem okoz gondot, így fecskepelenkát ide nem kellett biztosítanunk. De vásároltam ehhez szükséges tartóvasat, meg szabtam le deszkát, így ha bárhol mégis gond lenne, fel tudjuk helyezni a praktikus "tisztán tartó" eszközt. 

Friss hír, hogy közben az iskola másik falára elkezdett "igazi" fészket építeni két pár molnárfecske! Így már elmondhatjuk, hogy valóban fecskebarát iskolánk van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése